CIRCLE W - Olle Wåhlberg
Horsemanship och Naturligt Ledarskap
Presentation
Olle

Den långa versionen

Jag bor tillsammans med min fru Leila på en liten gård i norra Västmanland, i Möklinta socken. I vårt hus bor också Dida, en jack russel terrier. Tre hästar på gården har vi tillsammans med vår äldsta dotter Kristina som bor med sin familj alldeles i närheten.

I 25 års tid har jag haft egna hästar som jag tränat och kört eller ridit. Genom åren är det " Naturligt ledarskap" som har blivit min grundsyn och metod att träna och hantera hästar. Naturligt ledarskap bygger på NH (Natural Horsemanship).
 I mitt yrkesliv har jag annars arbetat med kommunikation människor emellan eftersom jag har ett mångårigt förflutet som familjerådgivare och par- och familjeterapeut.

 
Sedan 2004 har jag hållit kurser i hästhantering enligt  "Naturligt ledarskap" med min dotter som assistent och medtränare. Min kompetens för detta har jag skaffat mig genom att vara elev hos olika utbildare och tränare: parelliutbildade, tränare i centrerad ridning och westerntränare. Exempel: Toini Pettersson (centrerad ridning) Mia Ekström (långvarig träningskontakt. Mia är A-tränare och A-domare i western), Per Larsson (tränare o framgångsrik reining- och boskapsryttare), Tommy Bäckström, Valdemar Wass, Leif Norberg (boskapsclinic) . Till stor del är jag också självlärd, såtillvida att jag läst "det mesta" inom området, sett träningsvideos etc. Och inte minst, tränat och ridit in egna hästar.

Först och främst har vi haft målet att få lugna, säkra och trevliga familjehästar som både gammal och ung kan rida  - hos oss är vi tre generation som rider. Därnäst är det westernridning som gäller för oss som ridsätt. Vi  har också tävlat i western några gånger, men tävling är inte ett huvudmål med ridningen. Målet är att kunna umgås och rida på ett säkert sätt, och som både häst och människa mår bra av.

Jag undervisar och handleder människor i att bli bra ledare för sina hästar. Att jag har ett förflutet som familjerådgivare har jag haft nytta av i den här verksamheten.

Kurserna i Naturligt ledarskap innehåller teori, demonstration och övningar i kommunikation och ledarskap. Vi använder våra egna hästar som demonstrations- och övningsobjekt, men några av kursdeltagarna i varje kurs får ta med egen häst. Främst har vi hållit kurserna hemma på gården Åsenlund i Möklinta  (norra Västmanland), men vi har också haft utbildning på annan plats till exempel ridskola.

Arbetshäst
Olle 1988 med Rillbest framför slåttermaskinen.

hemmawestern        
arab SM
Vardagsridning hemma på Boracha              Arab SM i westernridning 2005


Till STARTSIDAN

© Olle Wåhlberg CIRCLE W