CIRCLE W - Olle Wåhlberg
Horsemanship och Naturligt Ledarskap

TRÄNINGSMETOD

(En del om hur vi tränar våra hästar och vad vi lär ut på kurserna i Naturligt ledarskap).

Kursen lär ut en grundläggande metod att kommunicera som gör dig till en bättre ledare för din häst. Den goda nyheten i det här, är att om du lyckas med att ledarskapsträna din häst, så överförs detta även till andra människor. Hästen lär sig alltså att betrakta även andra människor som ledare –  förutsatt att de uppträder på ett vettigt sätt enligt hästens sätt att se. Den dåliga nyheten är att ledarskapsträning inte är avklarad en gång för alla. Den måste hållas vid liv genom konsekvens i den dagliga hanteringen och umgänget med hästen. Hästen kommer ju att gång på gång testa dig. Å andra sidan har vi ju många tillfällen att visa ledarskap. Varje gång du och hästen umgås så tränar någon av er ledarskap. I hästens föreställningsvärld måste någon av er vara ledare, det bästa är väl att det blir du! Men det gäller att integrera rollen som ledare så att ditt beteendet blir alltmera automatikt och reflexmässigt

Exempel: Om hästen försöker flytta på dig, reagerar du reflexmässigt med kroppsspråket. så att det blir du som flyttar på hästen i stället. Om hästen försöker gå om dig när du leder den reagerar du snabbt med att stoppa honom med ditt kroppsspråk. Om du behöver ändra position när du ska göra något med hästen, så kan du flytta på hästen i stället för att själv flytta dig runt. Alla de här situationerna påminer hästen om att du fortfarande har ledarrollen.

 

Flytta fötter

Som ledare blir det naturligt att flytta på hästens fötter i stället för att du flyttar dig . För varje gång det är du som flyttar hästens fötter, befäster du din ledarställning, och övertygar hästen om att du fortfarande ställer upp som ledare. Den som flyttar den andre definierar sig själv och igenkänns av hästen som ledare. Och för varje gång det är du som flyttar undan för hästen har du förlorat några poäng i  ledarskap. Det är ingen fara, du får många flera chanser..

 

Tryck och eftergift med perfekt timing

 Flytta på hästen (för att bevisa att du är ledaren), det gör du genom tryck och eftergift.

Tryck innebär att du ger hästen ett mått av stress eller press. Antingen genom fysisk beröring bild 1 (inte klar ännu) , eller genom enbart kroppsspråk utan fysisk beröring  Vi återkommer till det senare. På bild 2 (inte klar ännu)  trycker Kristina med fingertopparna mot hästens sida (tryck). I samma ögonblick  som hästen ger efter genom att flytta sig ett steg, så lättar hon på fingrarnas tryck, perfekt timing. Att trycket upphör i samma ögonblick som hästen gör rätt, lär hästen att han får en omedelbar vinst när han gör rätt.  Detta kallas Negativ förstärkning (negativ = minus, att man tar bort något, till exempel fingrarnas tryck,  när hästen gör rätt). Positiv förstärkning är när man lägger till något (positiv = plus) när hästen gör rätt. Trots uttrycket "negativ" innebär alltså Negativ förstärkning också att man belönar hästen, genom att ge den lättnad.

 

Tryck med och utan beröring.

Tryck med beröring, bild 3 (inte klar ännu) , tränar hästen att känna igen hjälperna när jag  går från markövningarna till ridningen. Tryck och eftergift med beröring syftar därför både till att träna  ledarskap och förbereda för hjälperna från hästryggen.

 Tryck utan beröring  är ett kraftfullt sätt att stärka ledarskapet och göra hästen uppmärksam. Vi imiterar då hästarnas eget sätt att kommunicera, ledarhästen i flocken använder ju kroppsspråk för att utöva sitt ledarskap. Tryck utan beröring består i att du med kroppspråk utövar ett visuellt/mentalt tryck på hästen så att han ger efter och flyttar sig. Du använder kroppshållning och rörelser med hand, arm,  båda armar eller”förlängda armen”  till exempel med rep,  käpp, spö med plastpåse eller vad som fungerar bäst för att imponera på hästen och ge ett lagom tryck. Lagom tryck är exakt så  mycket som behövs, inte mera, inte mindre. I början försöker du få hästen att gå endast ett steg i taget  – sen ger lättnad med perfekt timing. Lättnad ger du genom att slappna av, sänka armen, andas ut.


Flytta hästen – hel eller delar av!

Med hjälp av tryck och eftergift med perfekt timing flyttar vi hästen bakåt, framåt eller åt sidan. Vi får den att sänka huvudet, att höja huvudet och att böja huvudet åt sidorna. Vi flyttar bakdelen och flyttar framdelen. Allt med hjälp av tryck och eftergift. Att sänka huvudet på hästen har ett särskilt värde. Sänkt huvud betyder för hästen att det är lugnt (som när han betar), han kan koppla av och känna sig trygg.  Du kan kombinera tryck och eftergift med din egen kroppsattityd: sjunk ihop, häng med huvudet, visa hur hästen ska göra. 


Dominans och förtrolighet

Ledarskap innebär både dominans och förtolighet. Enbart dominans skapar en häst som är rädd för dig. Enbart förtrolighet ger en häst som är gullig när man inte kräver något men som kan bli farlig om man ställer krav. Som en tränare (LN) skämtsamt uttryckte det:  “dominansen måste överväga, för hästen har ju inga kristna värderingar, den tar ju bara för sig”. Tyvärr kan vi inte vara kompis med vår häst. Med en kompis är man jämställd men du frågar inte din häst vad han tycker ni ska göra (OK visst kan man göra undantag!). Avskyr du tanken på att dominera blir det svårt att bli en bra ledare. Men om du har imponerat och dominerat tillräckligt mycket för att få hästens respekt för dig som ledare kan du vara hur keligoch gullig som helst utan att det undergräver ledarskapet.


Stressnivåer

Hästen har tre olika stressnivåer, Bekvämlighets-zonen, Stress-zonen och Panik-zonen.Vi använde de två första nivåerna och undviker att hästen närmar sig paniknivån, för då är han oemottaglig för vår kommunikation. När vi ger ett tryck enligt beskrivningen ovan, hamnar hästen i stress. Gör han rätt,  ger vi ögonblicklig lättnad, eftergift. Då kommer hästen ner i bekvämlighetszonen och får därigenom en omedelbar belöning.

Hästen är ett bytesdjur och av naturen och årmiljoners överlevnad som art prioriterar han i första hand säkerhet (att bevaka så man inte blir uppäten), i andra hand lugn och bekvämlighet (så han får ägna sig åt att beta för att överleva själv och föra släktet vidare). Det här bekvämlighetsbehovet utnyttjar vi i träningen. Hästen lär sig att om han ger efter för vårt tryck får han snabbt en lättnad och bekvämlighet. Han kommer att hela tiden att lyssna på oss och söka efter en bekväm utväg, för vi har lärt honom att den finns. En häst som tränas efter Naturligt Ledarskap lär sig att det är en belöning att stå still och ha det bekvämt. En stor fördel vid ridning och hantering, inte minst när man ska sitta upp i sadeln inför uteritten.


 
LEDARSKAP
redan från början

Hästen ska respektera min privata zon
.
När jag börjar med en ny häst är det respekten för min privata zon det allra första jag begär. - för min egen säkerhets skull. Det kan innebära att jag måste stoppa och backa honom med tydligt kroppsspråk och att  han ska gå undan med baken om jag begär det. Med fysiskt tryck eller att jag enbart använder mitt kroppsspråk. Med eller utan "förlängda arm". Då ser jag att han inte är beredd att gå över mig eller att använda bakdelen som vapen. Och då får jag kvitto på att han går undan tryck.

Hästarna vi har som sällskapsdjur känner sig ofta så säkra med oss, att rädsla och skygghet inte är så vanligt problem. Däremot respekten.. Hästen kanske lunkar fram och sätter  mulen i bröstet på oss. Gulligt kan man tänka, men respektlöst. Så skulle en häst aldrig göra med en ledarhäst i hästflocken, utan i stället närma sig försiktigt och kolla om det är OK att komma in i ledarens privata zon. Där har vi förebilden om vi vill bli ledare. Ledarhästen markerar kraftigt om den ranglägre hästen rusar in i privatzonen. Väl insläppt kan de båda hästarna stå och kela och gnugga sig på varann. Men inte utan en inledandedialog. Där har vi förebilden.

Hästen går med på att sänka huvudet.
Nästa steg blir att be  hästen att sänka huvudet. Då får jag se om han är beredd att stå i en position där han måste lita på mig och släppa sin egen bevakning av omvärlden. Sänkt huvud signalerar till hästens hjärna att allt är lugnt, som när han går och  betar i lugn och ro. Lägg ett tryck med tumme och pekfinger på nacken, nånstans vid grimmans nackband  (omedelbart bakom första halskotan) och lätta på trycket  i samma ögonblick som hästen ger efter det minsta. Så får du hästen att sänka huvudet. Det går oftast på några minuter att lära en häst att sänka huvudet, även om det är en häst som  i åratal har tvingat  folk att famla högt upp i luften varje gång de ska sätta på träns eller grimma.

Det här är en bra början på att BLI EN BRA LEDARE FÖR SIN HÄST.

Läs vidare i "Handbok"


 Till STARTSIDAN


© Olle Wåhlberg CIRCLE W